Gyümölcsbetakarítás gépei 2021-ben

    1. Ipari gyümölcs betakarítás

Alma
Szakaszos betakarítás
A német LIPCO cég ipari alma betakarításához kétféle hárompontos rázógépet kínál. A rázáshoz szükséges teljesítményt önálló hidraulikarendszer látja el.
A HSA 50 egy nagyobb rázási teljesítményű gép, melyeket öregebb fákhoz, vastagabb törzsátmérőjű (max 55 cm), nagyobb lombkoronával rendelkező ültetvényekben célszerű használni. Teljesítménye kb. 100-120 fa/óra.

A HSA 30 típus már nagyobb területteljesítményre képes, azonban csak maximum 30 cm törzs átmérőjű fákhoz megfelelő. Ezt a gépet lehet rendelni első vagy hátsó 3 pontos kialakítással. Itt a gém vízszintesen mozog ki-be, így ezzel óránként akár 180-240 fát is lerázhatunk.

A földre rázott gyümölcsöt a német BAUERLE cég gyümölcsfelszedő gépeivel tudjuk betakarítani. A gépeket kizárólag zölden hagyott, füvesített területen az ipari alma, dió felszedésére lehet használni.
Az almát egy gumilamellás forgó rotor besöpri a dobrendszerbe, ahonnan egy továbbító elem segítségével jut a tárolóedénybe. A szemét és a fűmaradvány nem kerül a gyümölcstároló tartályba.
Az egyszerűbb típus az SF II típus, melynek teljesítménye 6-8 tonna/óra. Munkaszélessége 2,5 méter. Ennél a típusnál az almát a gép közepén elhelyezett csigarendszer továbbítja a bunkerbe, melyet ürítéskor 2,2 méter magasra tudunk üríteni.

A nagyobb OW400 típusnál a gyümölcs, már nem csigával, hanem gumis szállítószalagon kerül a bunkerbe. Ebből a gépből már sok dolgozik az országban, komoly referenciáink vannak.
Ennek a gépnek a továbbfejlesztett típusa az OW421.
Az előző már bizonyított típust még erősebb motorral, nagyobb hidraulikarendszerrel, precízebb kormányzással, nagyobb ürítési magassággal, nagyobb bunkerrel és jóval kényelmesebb kezelőpozícióval készítik.
A gép 4 méter szélességben is képes az almát felszedni és a teljesítménye elérheti a 10-14 tonnát óránként.
A gépet kétféle kialakításban lehet rendelni. Az egyik egy 1800 kg teherbírású tartályos rendszer ami 2,5 m magasságra emelhető és billenthető tartállyal rendelkezik. A másik Big Bag zsákba gyüjti az almát és miután a zsák megtelik a földre csúsztatjuk, és egy rakodógép viszi a pótkocsihoz.

Share This