Gyümölcsbetakarítás 2021

Ipari gyümölcs betakarítás

Szakaszos betakarítás, ALMA esetén

Lipco 3 pontos rázógép hsa 50 3 bartifarm

A német LIPCO cég ipari alma betakarításához kétféle hárompontos rázógépet kínál. A rázáshoz szükséges teljesítményt önálló hidraulikarendszer látja el.

A HSA 50 egy nagyobb rázási teljesítményű gép, melyeket öregebb fákhoz, vastagabb törzsátmérőjű (max 55 cm), nagyobb lombkoronával rendelkező ültetvényekben célszerű használni. Teljesítménye kb. 100-120 fa/óra.

lipco hsa 30 bartifarm

A HSA 30 típus már nagyobb területteljesítményre képes, azonban csak maximum 30 cm törzs átmérőjű fákhoz megfelelő.

Ezt a gépet lehet rendelni első vagy hátsó 3 pontos kialakítással. Itt a gém vízszintesen mozog ki-be, így ezzel óránként akár 180-240 fát is lerázhatunk.

bauerle gyumolcsfelszedo bartifarm

A földre rázott gyümölcsöt a német BAUERLE cég gyümölcsfelszedő gépeivel tudjuk betakarítani. A gépeket kizárólag zölden hagyott, füvesített területen az ipari alma, dió felszedésére lehet használni.
Az almát egy gumilamellás forgó rotor besöpri a dobrendszerbe, ahonnan egy továbbító elem segítségével jut a tárolóedénybe. A szemét és a fűmaradvány nem kerül a gyümölcstároló tartályba.

Az egyszerűbb típus az SF II típus, melynek teljesítménye 6-8 tonna/óra. Munkaszélessége 2,5 méter. Ennél a típusnál az almát a gép közepén elhelyezett csigarendszer továbbítja a bunkerbe, melyet ürítéskor 2,2 méter magasra tudunk üríteni.

A nagyobb OW400 típusnál a gyümölcs, már nem csigával, hanem gumis szállítószalagon kerül a bunkerbe. Ebből a gépből már sok dolgozik az országban, komoly referenciáink vannak.

Ennek a gépnek a továbbfejlesztett típusa az OW421.
Az előző már bizonyított típust még erősebb motorral, nagyobb hidraulikarendszerrel, precízebb kormányzással, nagyobb ürítési magassággal, nagyobb bunkerrel és jóval kényelmesebb kezelőpozícióval készítik.
A gép 4 méter szélességben is képes az almát felszedni és a teljesítménye elérheti a 10-14 tonnát óránként.

Bauerle ow 400 big bag gyümölcsfelszedő bartifarm

A gépet kétféle kialakításban lehet rendelni. Az egyik egy 1800 kg teherbírású tartályos rendszer ami 2,5 m magasságra emelhető és billenthető tartállyal rendelkezik. A másik Big Bag zsákba gyüjti az almát és miután a zsák megtelik a földre csúsztatjuk, és egy rakodógép viszi a pótkocsihoz.

További előnye az OW 421 új tipusú gyümölcsfelszedőnek, hogy egy önálló eszközhordozóként is használható, így a gép elejére csatlakoztatható lesz hidraulikus hajtású munkagép mint pl. fűnyíró, seprőgép stb.

Folyamatos betakarítás, MEGGY, SZILVA, DIÓ esetén

A német gép hazai viszonyokhoz történő adaptálásával mára kialakult egy rendkívül erős, megbízható rázógép. Az itthoni gazdáknál a Lipco rázógépekből lassan már 100 db dolgozik az országban.

A gép rázóegysége különlegesen jó. A megfogópofák a törzset szinte körülölelik és a fejegység a hidraulikus tartógémen láncokon lógva –függetlenül a géptől, gépváztól adja le a rázási energiát.
A rázást egy nagyteljesítményű hidromotor indítja a hidromotor tengelyére épített eltolt kettős excenter sonka segítségével. Az ezáltal keletkező forgómozgást adja át a fatörzsnek a lyukacsos kialakítású megfogópofa.

A szorítópofa íves kemény gumijára lazán van felrögzítve egy puha szilikongumi és amennyiben a két felület közé bármilyen zsírt kenünk a megszorítás és rázás után a fa kérge nem sérül meg, hiszen az elmozdulások a két gumi között zajlanak le! Ez rendkívül fontos az ültetvény élettartama szempontjából!

Lipco aes-a automata gyümölcsrázó 3 bartifarm

A rázás energiáját és a megfogópofa szorítóerejét is külön-külön állíthatjuk, ami azért is fontos mert csak így lehet 8 cm-es törzsátmérőtől akár 50 cm-es törzsátmérőig is hatékonyan rázni.

A tisztítóegységet a németek a ferde felhordószalag legmagasabb pontján helyezték el. A ventillátor nem fúj, hanem szív – így biztosítva a legjobb tisztítási hatásfokot. A gép szinte minden hidraulikus mozgását külön-külön állítani lehet.

Az utóbbi években már automata ponyvarendszert is kínálunk.

Lipco aes-a automata gyümölcsrázó 2 bartifarm

Az íves rendszer tovább gyorsította a teljesítményt és ezáltal 2-4 fő segédmunkással kevesebb szükséges a betakarításhoz. Különlegessége, hogy az ív felénél összecsukható, így a szállítása rendkívül egyszerű lett.

Étkezési gyümölcs betakarítás

agrofex box train bartifarm

Agrofer Box Train One tartályláda szállító kocsi

Egyenkénti tartályláda szállításhoz. Összesen 10 db tartályládát lehet így vontatni.
Vonószemes, gázrugós vonótengely, a kiméletes vontatás érdekében.

Egy- vagy kéttengelyes kialakítással is rendelhető.
Teherbírás: 250 kg (egytenegyes) és 500 kg (kéttengelyes)

agrofer g 40 rt bartifarm

Agrofer G40 RT tartályláda szállító kocsi

Az alapfelületen 7 láda fér el.
Zártszelvény 150 x150-es keret.
Hidraulikus első munkahenger a ládák leengedéséhez, melyet állítható dupla görgős pálya segít.

Mechanikus fék, állítható vonószem magasság és teljes világítás.
Oldalsó csúszásgátlós fellépőkkel, hogy a 2. tartályláda sort is elérhessük.
Teherbírás: 4.300 kg – 14 tartályláda
Felszerelhető hátsó hidraulikus tartályláda felvevő görgős villával is.

agrofer tartalylada felszedo kocsi bartifarm

Agrofer tartályláda felszedő kocsi

5 db tartályládát képes felvenni.

Zártszelvény keret, melyben erős stanzolt 50×10-es lemezek vannak

Kézi 4 karos hidraulikus monoblokkos vezérlés a kabinból, a ládák felrakása érdekében.
Teherbírás: 3000 kg

agrofer agf 2 bartifarm

Agrofer AGF 2 – Traktovontatású Gyümölcsszedő platform

8 szedőnek biztosít kényelmes munkát a platform és 4 tartályládát lehet a gépen elhelyezni.
Tandemtengelyel rendelkezik és a szedőplatform hidraulikusan trapézkarokkal emelhető. A szedőplatform teljes felülete csúszásmentes ALUlemezes kialakítást kapott.
Oldalankénti 300 mm-es hidraulikus platószélesítéssel rendelkezik.
A szedőmunkásokat stabil korlátok védik, melyek segítségével biztonsággal kihajolhatnak.
A szedőplatform hidraulikája a traktorról működik.
Szedőplatform méretei: Hossza: 4,53 m, Szélessége: alap 1,2 m, kiszélesítve 1,8m
Szedőplatform magassága: min. 1,05 m, max. 2,5 m

windegger szedőplatform bartifarm

Windegger – Elektromos hajtású szedőplatform

Az 1995-ben alapított dél-tiroli családi vállalkozás modern technikával szerelt, tisztán elektromos meghajtású, akkumulátoros gépeket gyárt. A kis fogyasztású, már jól bevált elektromotorok és a veszteségmentes hajtóművek segítségével a WINDEGGER szüretelő kocsik hatékonyan, és halkan dolgoznak.

A gép energiaigényét jó minőségű ipari ólom akkuk fedezik, ez által biztosított az egész napos munkavégzés.
Természetesen ezeket a platformokat egyaránt használni tudjuk metszési és jégháló szerelési, karbantartási munkákhoz is.

A WINDEGGER gépek egyedi fejlesztésű, szabadalmaztatott automatikus szedőbox ürítéssel dolgoznak. A rendszer így képes a gép felső szedőplatformján használt szedőboxokat a gép alján levő tartályládába automatikusan leengedni és sérülésmentesen kiüríteni.

A K4+ a kisebb családi gazdaságokhoz lett fejlesztve, ahol egyszerre 4-6 szedő képes dolgozni. 4 méter széles és 4 méter magas ültetvényekig használható. Automatikus sorkövetéssel és beállítható sebességgel (tempomat) garantálja a szedési munkálatok minőségét és megkönnyítését.

A K7 és a K8 típus már kimondottan nagyobb ültetvényekhez javasolt, robosztus kialakításának köszönhetően akár 8 ember munkáját biztosítja. Ezekhez a gépekhez már teljes automatizálást is lehet kérni.

windegger szedoplatform 1 bartifarm

A cég kínálatában szerepel egy hernyótalpas,elektromos hajtású ( távirányítós) tartályláda szállító is, ami speciális feladatokhoz, akár szőlőben is használható. Például kézi szüret esetén (jégbor, aszú stb.) kíséri a szedőmunkásokat. A gép önállóan szedi fel és rakja le a tartályládát.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük