Gyümölcsbetakarítás 2021

Szerző: | 2021, júl, 20

1. Ipari gyümölcs betakarítás

Szakaszos betakarítás, ALMA esetén

A német LIPCO cég ipari alma betakarításához kétféle hárompontos rázógépet kínál. A rázáshoz szükséges teljesítményt önálló hidraulikarendszer látja el.
A HSA 50 egy nagyobb rázási teljesítményű gép, melyeket öregebb fákhoz, vastagabb törzsátmérőjű (max 55 cm), nagyobb lombkoronával rendelkező  ültetvényekben célszerű használni. Teljesítménye kb. 100-120 fa/óra.

A HSA 30 típus már nagyobb területteljesítményre képes, azonban csak maximum 30 cm törzs átmérőjű fákhoz megfelelő. Ezt a gépet lehet rendelni első vagy hátsó 3 pontos kialakítással. Itt a gém vízszintesen mozog ki-be, így ezzel óránként akár 180-240 fát is lerázhatunk.

A földre rázott gyümölcsöt a német BAUERLE cég gyümölcsfelszedő gépeivel tudjuk betakarítani. A gépeket kizárólag zölden hagyott, füvesített területen az ipari alma, dió felszedésére lehet használni.
Az almát egy gumilamellás forgó rotor besöpri a dobrendszerbe, ahonnan egy továbbító elem segítségével jut a tárolóedénybe. A szemét és a fűmaradvány nem kerül a gyümölcstároló tartályba.
Az egyszerűbb típus az SF II típus, melynek teljesítménye 6-8 tonna/óra. Munkaszélessége 2,5 méter. Ennél a típusnál az almát a gép közepén elhelyezett csigarendszer továbbítja a bunkerbe, melyet ürítéskor 2,2 méter magasra tudunk üríteni.

A nagyobb OW400 típusnál a gyümölcs, már nem csigával, hanem gumis szállítószalagon kerül a bunkerbe. Ebből a gépből már sok dolgozik az országban, komoly referenciáink vannak.
Ennek a gépnek a továbbfejlesztett típusa az OW421.
Az előző már bizonyított típust még erősebb motorral, nagyobb hidraulikarendszerrel, precízebb kormányzással, nagyobb ürítési magassággal, nagyobb bunkerrel és jóval kényelmesebb kezelőpozícióval készítik.
A gép 4 méter szélességben is képes az almát felszedni és a teljesítménye elérheti a 10-14 tonnát óránként.
A gépet kétféle kialakításban lehet rendelni. Az egyik egy 1800 kg teherbírású tartályos rendszer ami 2,5 m magasságra emelhető és billenthető tartállyal rendelkezik. A másik Big Bag zsákba gyüjti az almát és miután a zsák megtelik a földre csúsztatjuk, és egy rakodógép viszi a pótkocsihoz.

További előnye az OW 421 új tipusú gyümölcsfelszedőnek, hogy egy önálló eszközhordozóként is használható, így a gép elejére csatlakoztatható lesz hidraulikus hajtású munkagép mint pl. fűnyíró, seprőgép stb.

Folyamatos betakarítás, MEGGY, SZILVA, DIÓ esetén

A német gép hazai viszonyokhoz történő adaptálásával mára kialakult egy rendkívül erős, megbízható rázógép. Az itthoni gazdáknál a Lipco rázógépekből lassan már 100 db dolgozik az  országban.

A gép rázóegysége különlegesen jó. A megfogópofák a törzset szinte körülölelik és a fejegység a hidraulikus tartógémen láncokon lógva –függetlenül a géptől, gépváztól adja le a rázási energiát. A rázást egy nagyteljesítményű hidromotor indítja a hidromotor tengelyére épített eltolt kettős excenter sonka segítségével. Az ezáltal keletkező forgómozgást adja át a fatörzsnek a lyukacsos kialakítású megfogópofa. A szorítópofa íves kemény gumijára lazán van felrögzítve egy puha szilikongumi és amennyiben a két felület közé bármilyen zsírt kenünk a megszorítás és rázás után a fa kérge nem sérül meg, hiszen az elmozdulások a két gumi között zajlanak le! Ez rendkívül fontos az ültetvény élettartama szempontjából!

A rázás energiáját és a megfogópofa szorítóerejét is külön-külön állíthatjuk, ami azért is fontos mert csak így lehet  8 cm-es törzsátmérőtől akár 50 cm-es törzsátmérőig is hatékonyan rázni. 

A tisztítóegységet a németek a ferde felhordószalag legmagasabb pontján helyezték el. A ventillátor nem fúj, hanem szív – így biztosítva a legjobb tisztítási hatásfokot. A gép szinte minden hidraulikus mozgását külön-külön állítani lehet.

Az utóbbi években már automata ponyvarendszert is kínálunk.

Az íves rendszer tovább gyorsította a teljesítményt és ezáltal 2-4 fő segédmunkással kevesebb szükséges a betakarításhoz. Különlegessége, hogy az ív felénél összecsukható, így a szállítása rendkívül egyszerű lett.

2. Étkezési gyümölcs betakarítás

Agrofer Box Train One tartályláda szállító kocsi

Egyenkénti tartályláda szállításhoz. Összesen 10 db tartályládát lehet így vontatni.
Vonószemes, gázrugós vonótengely, a kiméletes vontatás érdekében.
egy- vagy kéttengelyes kialakítással is rendelhető.
Teherbírás: 250 kg (egytenegyes) és 500 kg (kéttengelyes)

Agrofer G40 RT tartályláda szállító kocsi

Az alapfelületen 7 láda fér el.
Zártszelvény 150 x150-es  keret.

Hidraulikus első munkahenger a ládák leengedéséhez, melyet állítható dupla görgős pálya segít.
Mechanikus fék, állítható vonószem magasság és teljes világítás.
Oldalsó csúszásgátlós fellépőkkel, hogy a 2. tartályláda sort is elérhessük.
Teherbírás: 4.300 kg – 14 tartályláda
Felszerelhető hátsó hidraulikus tartályláda felvevő görgős villával is.

Agrofer tartályláda felszedő kocsi

5 db tartályládát képes felvenni.

Zártszelvény keret, melyben erős stanzolt 50×10-es lemezek vannak

Kézi 4 karos hidraulikus monoblokkos vezérlés a kabinból, a ládák felrakása érdekében.
Teherbírás: 3000 kg

Agrofer AGF 2 – Traktovontatású Gyümölcsszedő platform

8 szedőnek biztosít kényelmes munkát a platform és 4 tartályládát lehet a gépen elhelyezni.
Tandemtengelyel rendelkezik és a szedőplatform hidraulikusan trapézkarokkal emelhető. A szedőplatform teljes felülete csúszásmentes ALUlemezes kialakítást kapott.
Oldalankénti 300 mm-es hidraulikus platószélesítéssel rendelkezik.
A szedőmunkásokat stabil korlátok védik, melyek segítségével biztonsággal kihajolhatnak.
A szedőplatform hidraulikája a traktorról működik.
Szedőplatform méretei: Hossza: 4,53 m, Szélessége: alap 1,2 m, kiszélesítve 1,8m
Szedőplatform magassága: min. 1,05 m, max. 2,5 m

Windegger – Elektromos hajtású szedőplatform

Az 1995-ben alapított dél-tiroli családi vállalkozás modern technikával szerelt, tisztán elektromos meghajtású, akkumulátoros gépeket gyárt. A kis fogyasztású, már jól bevált elektromotorok és a veszteségmentes hajtóművek segítségével a WINDEGGER szüretelő kocsik hatékonyan, és halkan dolgoznak. A gép energiaigényét jó minőségű ipari ólom akkuk fedezik, ez által biztosított az egész napos munkavégzés.
Természetesen ezeket a platformokat egyaránt használni tudjuk metszési és jégháló szerelési, karbantartási munkákhoz is.

A WINDEGGER gépek egyedi fejlesztésű, szabadalmaztatott  automatikus szedőbox ürítéssel dolgoznak. A rendszer így képes a gép felső szedőplatformján használt szedőboxokat a gép alján levő  tartályládába automatikusan leengedni és sérülésmentesen kiüríteni.

A K4+  a kisebb családi gazdaságokhoz lett fejlesztve, ahol egyszerre 4-6 szedő képes dolgozni. 4 méter széles és 4 méter magas ültetvényekig használható. Automatikus sorkövetéssel és beállítható sebességgel (tempomat) garantálja a szedési munkálatok minőségét és megkönnyítését.

A K7 és a K8 típus már kimondottan nagyobb ültetvényekhez javasolt, robosztus kialakításának köszönhetően akár 8 ember munkáját biztosítja. Ezekhez a gépekhez már teljes automatizálást is lehet kérni.

 A cég kínálatában szerepel egy hernyótalpas,elektromos hajtású ( távirányítós) tartályláda szállító is, ami speciális feladatokhoz, akár szőlőben is használható. Például kézi szüret esetén (jégbor, aszú stb.) kíséri a szedőmunkásokat. A gép önállóan szedi fel és rakja le a tartályládát.

Share This